Topvolley Jeugd in Antwerpen (TVJA)

Een stukje Antwerpse volleygeschiedenis

De verhuis van Topvolley PRECURA Antwerpen vanuit Hoboken (de Sportschuur en sporthal Sorghvliedt) naar de Arena in Deurne in 2011 betekende een nieuw tijdperk in de meer dan 40 jaar rijke geschiedenis van onze club, opgericht in 1974, destijds onder de noemer Smash Luchtbal, later First Antwerp Volley Team (FAVT). Volleybal is altijd al een typisch Antwerpse sport geweest, met de glorierijke periode van Brabo Antwerpen in de jaren ’60 als bekendste hoogtepunt van de Antwerpse suprematie.

First Antwerp VT knokte in de jaren ’90 met eigen jongeren van “de” Luchtbal als Tim Joosen en Eric & Guy Van Drom zelf naar de top van het Belgische volley, de toenmalige eredivisie. Nadien volgde mid jaren ’90 een fusie met Zorgvliet in Hoboken, waar de club VC Zorgvliet Antwerpen en nadien Amber Antwerpen (olv voorzitter Stephen Sophie) rond de eeuwwisseling grote successen boekte met als hoogtepunt de ¼ finale van de Europabeker tegen de Italiaanse grootmacht Macerata (2001) en een Belgische bekerfinale (2002) met een volledig Belgisch en zelfs een op 1 speler (Frank Depestele) na volledig Antwerps team met spelers uit de regio: Tim Joosen, Tim Van Mierlo, Geert Verreth, Christof Van Goethem, Sven Sophie, Guy Van Drom, Timothy Buys, Marc Eennaes, Steve & Kevin Roelandt.

amber-antwerp-2002

Antwerpen was in die periode hofleverancier van de nationale ploeg.

Ondanks de leegloop en de degradatie kort erna, kon VC Zorgvliet Antwerpen ‘overleven’ en knokte het met de steun van hoofdsponsor PRECURA en de stad Antwerpen (Topsportfonds) terug richting Liga A. In 2008 promoveerde Topvolley PRECURA Antwerpen olv Zoltan Magyar en met opnieuw eigen Antwerpse jongeren uit de regio (Yannick Sophie, Matthias Coeck, Steve Van den Bosch, Bruno De Coninck, Michel Haesevoets en Bob Van Looy) naar de Liga A. Nog 3 jaar speelde Topvolley PRECURA Antwerpen in Hoboken, tot het in 2010-2011 dus naar Deurne (de Arena) verhuisde.

In eerste instantie werkte Topvolley PRECURA Antwerpen vanuit Deurne aan het bereiken van een zo breed mogelijk jeugdvolleypubliek in de regio via de zgn. Antwerpse Volley Academie (AVA): met stages, clinics & ticketting-acties werden jongens en meisjes uit de omliggende volleyclubs in Antwerpen uitgenodigd om topvolley van de bovenste plank “live” vanop de eerste rij te ervaren in de authentieke Arena.

jeugd-kids-1 jeugd-kids-2

“Topvolley in Antwerpen, in de Arena” werd een écht product, maar de nood aan een gestructureerde professionele jeugdvolleywerking binnen de stad Antwerpen werd steeds groter, wat ons tot een heroriëntatie van de AVA-werking dwong en de opzet van een kwalitatieve jeugdwerking in de stad zelf.

Volley@School & Start2Volley ism Oxaco BVC Antwerpen

Sinds enkele jaren nu al werken Topvolley Antwerpen vzw en Oxaco BVC Antwerpen hiervoor intensief samen om zo in Antwerpen (regio Deurne/Borgerhout) weer een top-jeugdwerking op poten te zetten. Hierbij werd bewust gekozen voor een werking van onderuit, van aan de basis. Zo geven Oxaco en Topvolley Antwerpen al enkele seizoenen volley-initiatie in Antwerpse scholen (2de en 3de graad LO) in Deurne, Borgerhout en Antwerpen onder de noemer “Volley@School”, met verbluffende resultaten: want op 2 jaar tijd sloten maar liefst 100 nieuwe kinderen (jongens en meisjes) zich aan bij Oxaco BVC Antwerpen waar ze ondergedompeld worden in de zgn. “Start2Volley”-campagne, die zo voor ’n serieuze instroom van nieuwe jonge leden zorgde, de zuurstof voor een club.

start2volley

De jaarlijkse Volley@School & Start2Volley campagnes worden structureel ondersteund vanuit het District Deurne.

Topvolley Jeugd Antwerpen (TVJA) ism Oxaco BVC Antwerpen

Om de inhaalbeweging helemaal concreet te maken, is Topvolley Antwerpen ism Oxaco BVC Antwerpen nu ook gestart met een zgn. “Topvolley Jeugd Antwerpen”-project. In dit eerste jaar wordt gefocust op de generatie U13-U15 boys: talentvolle jongens uit de regio met enkele bekende namen zoals Lennert Joosen Junior (zoon van Tim), Jason Van Looy (zoon van Bob) en Kamil Verreth Junior (zoon van Geert) werden samengebracht en krijgen een topopleiding olv TVJA-coördinator Gunter Marissen en toptrainer Geert Verreth onder het motto “be now what you want to be later”. Deze talentvolle generatie volleyballertjes speelt dit jaar ook een zgn. “Port of Antwerp Youth Game, the next generation” in de Arena, tegen de leeftijdsgenoten van Amigos St-Antonius Zoersel, wat een full house derby belooft te worden…

“Gouden jeugdclub”-label met 5 sterren

Het jeugdvolley-partnership tussen Topvolley CALLANT Antwerpen en Oxaco BVC Antwerpen kreeg recent nog een mooie bekroning, want Oxaco, die andere Antwerpse traditieclub in het Antwerpse, werd deze zomer nog uitgeroepen door het Jeugdsportfonds van de Vlaamse Volleybalbond tot béste jeugdvolleybalclub van Vlaanderen. Een Gouden Jeugdclub-label met 5 sterren kreeg Oxaco BVC Antwerpen!

jeugd-5-sterren

Een leuke bekroning, die ons energie geeft om samen verder in te zetten op kwalitatieve jeugdwerking, met de steun van de partners van de zgn. “Topvolley Jeugd Antwerpen”-academie: Port of Antwerp, Cronos Group, SD Worx en de stad Antwerpen.

 

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone